|BS| VURIGE VRIENDEN

‘Ga je mee?’ Een onschuldige vraag over een roadtrip door de BBQ-belt van de USA met een wat groter gevolg dan Kasper Stuart en Jord Althuizen vooraf hadden durven dromen. Kasper, een gekende ondernemer in België met een diepgaande expertise in hospitality met een eigenwijs randje en mad cocktail skills, was in 2015 wel getriggerd door deze vraag. Niet wetende wat Jord, BBQ-wedstrijddier, uitbater van Smokey Goodness BBQ-catering en auteur van bekroonde BBQ-boeken, verstond onder een roadtrip met als doel de USA BBQ-cultuur te ontrafelen.

BBQ Roadtrip

De roadtrip ontaardde in een food frenzy die 4.000 miles lang een spoor van culinaire ontdekkingen trok tussen BBQ-walhalla’s en BBQ-grootheden. Iedere smoker werd geopend, de borden gevuld, Rennies als Smarties geconsumeerd en de kennis van het ambacht van het culinair gestookte vuur ontrafeld om via een tussenstop bij The King in Memphis verder te razen door het in rook gehulde landschap. Ergens tussen de reusachtige slow-smoked beef ribs, de baked beans en de true I.P.A.’s rees uit de as van de nasmeulende vuren een idee. Waarom zouden ze Europa niet kennis laten maken met dit smakelijke vuurvermaak? En dan niet een klakkeloze kopie van dat wat ze gezien en verorberd hebben maar een eigen interpretatie. Een artisanale BBQ-versie verrijkt met de culinaire kunsten en invloeden van local heroes uit ons team van een gedreven crew en leveranciers?

|BS| Antwerpen

Teruggekeerd uit de States bleef het idee ondergronds smeulen. Snode plannen werden gesmeed en toen de ideale locatie in de voormalige gisterij van brouwerij van De Koninck in Antwerpen werd gevonden, sloeg het vuur razendsnel om zich heen. In een moordend tempo werd het Black Smoke concept gerealiseerd, geopend en draaiden ze een fameus eerste jaar met een team maniakken die alles gaven. Twee jaar na datum van de roadtrip blikken de vurige vrienden Kasper en Jord niet enkel terug op een plezierige verkenningstocht in de USA maar ook op een hell of a ride in Antwerpen.

|BS| Rotterdam

Maar een goede fik laat zich niet temmen en dus volgt er na 3 jaar een nieuw chapter in het avonturen boek. Na een lange zoektocht naar de perfecte locatie werd deze in 2018 gevonden bij de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Een bijzonder terrein met Unesco erfgoed status en twee welwillende eigenaren die niet bevreesd waren voor vurig vertier. Een snood plan werd gesmeed, een verbond gesloten en de quest voor een omgevingsvergunning gestart. Dit duurde, door het werelderfgoed status wat low & slow maar na een periode van smeulen sloeg eindelijk de fik er goed in. Nu, na een jaar van goede voorbereiding, is het feit daar: Black Smoke Rotterdam is een feit en hoe. De Vurige vrienden did it again! Kom jij het resultaat van friendly fire aanschouwen?

Loading...